Hallo!

Welkom op mijn afstudeerblog.

Ik ben Lize, 22 jaar oud en ik studeer journalistiek in Tilburg. Als klein kind had ik nooit gedacht dat ik op mijn 22e dit zou doen. Vroeger wilde ik van alles worden: dansjuf, politieagent of een eigen snoepwinkel beginnen. Het woord ‘journalist’ kwam als kind nooit bij me op, maar stiekem was ik er meer mee bezig dan ik doorhad.

profile

Vanaf kinds af aan vond ik het heel erg leuk om tijdschriften te lezen. Ik had een aantal abonnementen en kocht regelmatig een blaadje in de winkel. Ik vond het zelfs zó leuk, dat ik in mijn vrije tijd tijdschriften maakte, waarbij ik zelf de interviews verzon en horoscopen uit mijn duim zoog. Die tijdschriften gooide ik vervolgens bij mezelf in de brievenbus.

Ik ben altijd al een nieuwsgierig persoon geweest. Als kind, maar ook nu ik volwassen ben. Ik wilde vroeger alles weten van iedereen, liep gerust binnen bij mensen om te vragen of ik hun huis mocht bekijken en wist van alle papa’s en mama’s op school wat voor werk ze deden en hoe ze heetten. Die nieuwsgierigheid is nooit weggegaan.

Toen op de middelbare school bleek dat ik goed was in talen, interviewen, presenteren en verslagen schrijven ben ik gaan kijken naar de opleiding journalistiek. Het kwartje viel voor mij meteen toen ik de FHJ binnenliep: hier hoorde ik thuis.

Dat gevoel is er nog steeds, alleen wel op een andere manier. Ik ben deze school vier jaar geleden heel anders binnengelopen dan dat ik nu doe. Ik had toen nog het idee dat ik ‘later’ bij de televisie of voor een tijdschrift zou gaan werken. Het medium tijdschrift viel bij mij als eerste af toen ik begon met studeren. Ik lees graag tijdschriften, maar vind het medium niet snel of vooruitstrevend genoeg als werk.

In de eerste twee studiejaren op de FHJ had ik een grote interesse in video en televisie. Ik was daarom ook blij dat ik in het tweede jaar stage ging lopen bij Studio040 in Eindhoven. Toch merkte ik na het tweede studiejaar dat televisie het óók niet helemaal was voor mij. Maar wat dat wel?

Die vraag spookt nog steeds door mijn hoofd heen. In het derde studiejaar besloot ik in ieder geval het roer om te gooien door me te focussen op online en technologie bij R&P. Tijdens mijn minor heb ik me bezig gehouden met de Engelse taal en cultuur, een periode waar ik met veel plezier op terugkijk.

Langzaam kwam bij mij de interesse in bloggen. Want ik wist wel: een echte nieuwsjager ben ik niet. Ik lees liever verhalen die ‘nice to know’ zijn. De wat luchtigere, soms meer persoonlijke, verhalen. In het derde studiejaar heb ik daarom onderzoek gedaan naar journalistiek bloggen. Vervolgens ging ik in het vierde jaar (onbewust) verder met deze interesse door bij O&I een ‘NewsVlog’ bedrijf op te richten en stage te lopen bij een online platform waar ze blogberichten en reisgidsen schrijven, CityZapper.

Na mijn stage besloot ik eindelijk de stap te nemen die ik jaren niet durfde te nemen: ik begon mijn eigen blog. Op i read books blog heb ik drie dingen gecombineerd die ik leuk vind: de Engelse taal, lezen en schrijven.

Dus, wat ben ik nu dan? Een online journalist met een grote interesse in bloggen. Iemand die graag mensen vermaakt met artikelen, maar alsnog die kritische blik heeft die ik op school heb geleerd. Mijn interesses lopen heel erg uiteen, van boeken en reizen tot natuur en maatschappij.

Op dit blog probeer ik meer van mezelf te laten zien, aan de hand van mijn portfolio en reflectieonderzoek. Onder het kopje kernkwaliteiten behandel ik de competenties, verantwoord ik mijn producties en reflecteer ik op het afgelopen studiejaar.

Geef een reactie