Zelfreflectie, verantwoording en competenties

Zelfreflectie
Meestal begin ik ver van te voren met het plannen en organiseren van producties. Toch duurde het vrij lang voordat ik écht voor ogen had wat ik wilde laten zien tijdens mijn eindassessment. Voornamelijk mijn portfolio wist ik maar niet aan te vullen met journalistieke producties. Toen ik eenmaal de ideeën had voor mijn portfolio, is het balletje vrij snel gaan rollen. Ik kon al mijn bronnen gemakkelijk bereiken en iedereen wilde graag meewerken aan mijn producties.

In mijn vierde jaar heb ik hard mijn best gedaan tijdens de schoolprojecten en mijn stage. Daarnaast ben ik na mijn stage, begin maart, gelijk begonnen met het schrijven van mijn reflectie en het samenstellen van mijn portfolio. Ik ben een harde werker, die goed zelfstandig kan werken. Mijn creativiteit zit soms nog een beetje ‘verstopt’, dat merkte ik ook tijdens mijn stage. Toch komt die creativiteit uiteindelijk naar boven, en als het eenmaal zo ver is, komen er vaak goede ideeën. Dat zie ik nu bijvoorbeeld ook terug op mijn eigen blog, waar ik alle invalshoeken zelf verzin.
Typewriter
Samenstelling portfolio
Bij het samenstellen van mijn portfolio heb ik voornamelijk gekeken naar wie ik ben en wat ik wil uitstralen. Ten eerste heb ik een aantal artikelen gebruikt uit mijn extra maand stage bij CityZapper. Ik heb die stage ervaren als een fijne leerplek. De artikelen die ik daar schreef lagen me goed en ik merkte dat het een richting is waar ik later zou kunnen werken.

In ‘Gezapt‘ deel ik mijn persoonlijke reiservaring in Madrid, gemixt met de tips die op de website staan van CityZapper. Hierdoor ontstaat er een ‘bite-sized’ reisgids, waarbij lezers in één oogopslag zien wat ze kunnen doen in de Spaanse stad

De rubriek ‘Mijn stedentrip‘ is mijn eigen initiatief op CityZapper. Ik wilde de lezers meer betrekken bij het platform en vroeg ze daarom te reageren als ze een bijzonder verhaal hadden. Hoewel ik tijdens mijn officiële stageperiode een sterker verhaal te pakken had, over reizigers die ieder jaar daklozen helpen in Las Vegas, wilde ik dit verhaal van Bernadet toch verwerken in mijn portfolio. Ik ben namelijk trots op de rubriek en merkte dat de reacties vanuit de doelgroep positief waren.

Daarnaast heb ik een ‘Locals aan het woord‘ toegevoegd aan mijn portfolio. Meestal waren de verhalen redelijk ‘standaard’ binnen deze rubriek, over ‘gewone’ burgers die tips geven over hun stad. Martje was een uitzondering, het werk dat zij doet als torenwachter komt bijna niet meer voor. Vandaar dat dit verhaal een plekje in mijn portfolio verdient.

Bovendien heb ik een Engelstalig artikel toegevoegd aan mijn portfolio van mijn blog. Ik schrijf en lees graag in het Engels, dat kwam ook naar voren tijdens mijn derdejaars minor Engelse Taal en Cultuur. Wie weet ga ik in de toekomst voor een internationaal of Engelstalig platform werken. Daarom vind ik het belangrijk om aan te tonen dat ik dit kan.

Om meer diepgang toe te voegen aan mijn portfolio, heb ik twee langere, journalistieke producties gemaakt. Het eerste verhaal gaat over vrouwen in de autowereld. Per toeval vertelde iemand mij over De Dames van Hurkmans. Ik werd nieuwsgierig, omdat ik een voorstander ben van ‘girlpower’, en besloot langs te gaan voor een interview. Gaandeweg kwam ik bij Yvette en Melanie uit, die ik ook heb benaderd. Uiteindelijk is het een uitgebreid verhaal geworden, met drie vrouwen die allen een andere functie hebben in de autowereld. Om het verhaal sterker te maken, heb ik foto’s en een tool toegevoegd.

Als laatste ben ik aan de slag gegaan gegaan met een verhaal over wolven. Ik ben een dierenvriend met een grote interesse in de wolf. Toen ik een artikel op NU.nl las over het tammer worden van de wolf, kwamen er direct vragen bij mij naar boven. Ik besloot er iets mee te doen. Ook dit verhaal wilde ik uitbreiden, zodat het niet alleen tekst zou zijn. Ik heb drie tools toegevoegd en een video gemaakt over mijn bezoek aan wolven in België.

Mijn portfolio is een mix van blogberichten en journalistieke producties. Daar heb ik bewust voor gekozen, omdat ik beide interessant en leuk vind om te doen. Het liefst zou ik de twee willen mixen in een toekomstige baan. Ik heb me voornamelijk gericht op schrijven, omdat dat de richting is waar ik op wil gaan. Toch wil ik ook aantonen dat ik meer kan dan alleen schrijven. Vandaar dat ik foto’s, tools en een video heb verwerkt in mijn portfolio.

Competenties tonen in samenhang
Met dit portfolio toon ik aan dat ik een veelzijdige journalist ben. Ik kan makkelijk schrijven in het Nederlands en Engels. Daarnaast kan ik doelgroepgericht schrijven. Ik kijk verder dan mijn neus lang is en zoek naar diepgang als dat nodig is. Online is de richting waar ik hierna op wil gaan. Dat toon ik aan in mijn portfolio: alle artikelen zijn gericht op online. Hoewel de twee journalistieke producties ook in tijdschriftvorm gepubliceerd kunnen worden, denk ik bij online automatisch aan beeld, linkjes, tools en video.

Bovendien kan ik goed in teamverband werken. Ik heb tijdens mijn stage, maar ook tijdens het co-schap, artikelen geredigeerd, anderen feedback gegeven en meegedacht over invalshoeken en onderwerpen. Ik kan kritisch zijn naar mezelf, maar ook naar anderen. Ik heb dit studiejaar (eindelijk) mijn netwerk flink vergroot. Dat kwam onder andere door de netwerkborrels die ik heb bijgewoond namens CityZapper. Bij die borrels was ik als enige aanwezig namens het bedrijf en moest ik het platform vertegenwoordigen. Spannend, maar ook erg leerzaam. Ik ben klaar om het werkveld in te gaan, waar dat dan ook precies mag zijn.

Zelfstandigheid
Het afgelopen jaar heb ik vaak zelfstandig gewerkt. Bij CityZapper werkte ik in een klein team, waardoor ik voornamelijk zelfstandig aan de slag kon gaan. Zo heb ik zelfstandig onderwerpen aangedragen, interviews uitgewerkt en in de laatste maanden zelfs eindredactie gedaan. Ik vond die zelfstandigheid prettig. Het geeft vrijheid en een gevoel van vertrouwen. Na acht weken werd mij al een baan aangeboden, ik werkte eigenlijk als een volwaardig redacteur tijdens mijn stage. Die baan heb ik uiteindelijk afgewezen, omdat ik me eerst wilde focussen op het afstuderen.

Na mijn stage ben ik direct aan de slag gegaan met het eindassessment. Ik heb op een rijtje gezet wie ik ben, hoe ik ben en wat ik wil laten zien. Hoewel ik goed zelfstandig te werk kan gaan, vind ik het soms fijn om te sparren met anderen. Daarom heb ik tussendoor feedback en tips gevraagd aan mijn ouders, vrienden, mede-studenten en docenten op school.

Ik houd van een uitdaging, avontuur en zoek de verhalen niet per se dichtbij huis.

Diepgang en complexiteit
Ik kan zowel korte (blog)artikelen schrijven als lange, diepgaande verhalen. Dat laatste toon ik aan in het wolvenverhaal. In eerste instantie wilde ik alleen te weten komen wat het gevolg is van het tammer worden van de wolf. Toen ik me meer verdiepte in het verhaal, kwam ik erachter dat de feiten nét iets anders liggen dan het Australische onderzoek beweerd. Hierdoor werd mijn invalshoek anders: ik wilde me richten op de komst van de wolf in Nederland. Daarom besloot ik het verhaal breder te trekken, een kort nieuwsbericht was niet voldoende.

Die diepgang is iets minder terug te vinden in de verhalen van CityZapper. Dat mistte ik soms tijdens mijn stage. Hoewel ik de stage onwijs leuk vond, was ik vrij snel ‘uitgekeken’ op het schrijven van de verhalen. Het riedeltje is iedere zoveel weken hetzelfde en naar diepgang wordt niet gezocht. Dat past ook niet bij het platform, de verhalen zijn ‘nice to know’. Ik vond het onwijs leuk en uitdagend om die diepgang wél te zoeken in mijn portfolio producties over de wolven en vrouwen in de autowereld.

Bij het verhaal van de vrouwen in de autowereld was mijn invalshoek ook anders. In eerste instantie wilde ik een verhaal maken over ondernemingen voor en door vrouwen. Daarbij wilde ik de vrouwvriendelijke tattoo shop ‘Lucky Cat’ in ‘s-Hertogenbosch betrekken. Deze vrouwen stonden echter niet te springen om een interview. In diezelfde periode merkte ik dat er in het verhaal van De Dames van Hurkmans eigenlijk meer zat. Hoe komt het dat er maar zo weinig vrouwen zijn in de autowereld? Zijn er echt zo weinig vrouwelijke monteurs, zoals Mariëlle beweerde? Ik besloot mijn eerste invalshoek los te laten, en me te focussen op vrouwen in de autowereld. Achteraf ben ik blij dat Lucky Cat niet direct mee wilde werken, ik denk dat dit laatste verhaal verrassender is.

Diversiteit in genres en doelgroepen
In mijn portfolio toon ik aan dat ik voor diverse doelgroepen kan schrijven. De doelgroep voor CityZapper zijn mannen en vrouwen tussen de 30-40 jaar oud die geïnteresseerd zijn in reizen. De schrijfstijl van CityZapper is los, niet te serieus maar wel inhoudelijk. Het mag soms best grappig of sarcastisch zijn, maar ze gebruiken geen emoticons of gifjes in artikelen. Vlot, maar niet té gek en met beperkte diepgang.

Voor mijn blog schrijf ik voor een doelgroep van mannen en vrouwen tussen de 15-25 jaar oud, internationaal, met een liefde voor lezen. Omdat ik binnen die doelgroep pas, schrijf ik op een manier waarop ik zelf ook graag artikelen lees. Dat slaat aan, heb ik gemerkt. Ik krijg regelmatig van vrienden (die binnen de doelgroep passen) te horen dat ze de manier van schrijven leuk vinden op mijn blog. Bij mijn doelgroep zijn vooral ‘Young Adult’ boeken populair. De precieze definitie van deze doelgroep of dit genre is niet heel duidelijk, maar over het algemeen zijn het boeken die makkelijk te lezen zijn voor jongeren tussen de 15-25. Binnen de genres romantiek, thriller, fantasie en historie. Daar houd ik ook rekening mee op mijn blog. Boeken die ik lees die geen Young Adult zijn, scoren minder goed bij de doelgroep. Daar schrijf ik minder over.

De doelgroep voor het artikel over de vrouwen in de autowereld zijn mannen en vrouwen tussen de 25-45 jaar oud, die een rijbewijs hebben en/of een auto bezitten. De manier van schrijven is wat formeler dan bij de blogartikelen. Ik denk dat het artikel zowel online als in tijdschriftvorm geschikt is voor merken als Opzij, LINDA. of VIVA.

Bij het wolvenverhaal heb ik me gericht op een doelgroep vanaf 18 jaar oud die geïnteresseerd is in natuur en dieren. Ik denk dat de meeste jongeren onder de 18 (nog) geen interesse hebben in het verhaal. Het artikel is in mijn ogen geschikt voor online of tijdschrift, bijvoorbeeld National Geographic.
creative
Creativiteit en originaliteit
Mijn creativiteit toon in aan in al mijn portfolio producties. In ‘Gezapt’ deel ik tips van mijn eigen reis, die ik vertaal naar de doelgroep van CityZapper. ‘Mijn stedentrip’ is mijn eigen initiatief. Ik heb die hele rubriek opgezet en ervoor gezorgd dat er reacties binnenkwamen vanuit het publiek.

De twee producties die ik heb gemaakt voor mijn portfolio, zijn origineel omdat het beide verhalen zijn waar je niet 1, 2, 3 bij stilstaat. Ik kreeg verbaasde reacties van mensen als ik vertelde waar ik mee bezig was voor het afstuderen. ‘Dat lees je niet vaak’, is een reactie die ik regelmatig gehoord heb. Daarnaast toon ik met die producties aan dat ik kan switchen van invalshoek tijdens het proces.

Mijn creativiteit uit ik ook op mijn blog. Daar mag ik doen en laten wat ik wil. Ik heb mijn blog helemaal zelf opgestart, maak de foto’s zelf en verzin de verhalen en rubrieken ook zelfstandig.

Reflecterend vermogen
In mijn reflectieproduct toon ik aan dat ik kan reflecteren op het vak, maar ook op mezelf. Het onderwerp van mijn reflectie, mijn eigen blog, staat namelijk heel dicht bij mij. Ik kan reflecteren op anderen, maar ook op mezelf. Onderbouwde kritiek vind ik fijn, daar kan ik van leren.

Ook met mijn blog reflecteer ik regelmatig op mezelf. Ik wilde bijvoorbeeld schrijven over TV-series en films, maar merkte dat die artikelen helemaal niet goed gelezen werden door mijn doelgroep. Dan kan ik dat zelf nog wel zo leuk vinden om te doen, als mijn doelgroep daar niet op zit te wachten, motiveert mij dat niet. Daar ben ik mee gestopt.

Tijdens mijn stage heb ik gereflecteerd op mijn eigen producties, maar ik werd ook om feedback gevraagd door collega’s en mijn stagebegeleider. Ik heb SMART-doelen opgesteld voor de social mediakanalen van CityZapper en per vier weken gekeken of ik die doelen had bereikt. Wanneer dit niet het geval was, kwam ik met nieuwe ideeën. Hiermee heb ik aangetoond dat ik ook in teamverband kan reflecteren.

Geef een reactie